Shinkage ryu

De Shinkage ryu is eind zestiende eeuw gesticht door Kamiizumi Ise No Kami Fujiwara Hidetsuna (later: Nobutsuna), een briljante volgeling van de Tenshin Shoden Katori Shinto en Kage ryuha (het ‘shin’ in Shinkage betekent onder meer ‘nieuw’). Kamiizumi had veel gevechtservaring en trok later door het land om zijn zwaardkunst te vervolmaken. In de buurt van Nara kwam hij Yagyu Sekishusai tegen, een kleine daimyo. Deze werd zijn belangrijkste leerling en opvolger. De stijl werd befaamd vanwege de ongewapende (muto) technieken tegen een opponent met een zwaard, maar bestond voornamelijk uit kenjutsu waza: twee opponenten, beiden gewapend met de fukuro shinai (een met leer omwikkeld bamboe oefenwapen).

Yagyu Shinkage ryu

Sinds 1560 is Kamiizuni’s Shinkage ryu onafgebroken binnen de Yagyu-familie gebleven. In de Edotijd werd de Yagyu Shinkage ryu de officiĆ«le stijl aan het hof van shogun Tokugawa Iemitsu. Naast deze lijn uit Edo (het huidige Tokyo) is de oorspronkelijke (Bishu) Owarilijn rond Nagoya blijven bestaan, en beide worden tot op heden beoefend. De huidige soke (grootmeester) is Yagyu Nobuharu.

(Yagyu) Seigo ryu battojutsu

Parallel aan de Yagyu Shinkage ryu ontwikkelde zich een jujutsu-stijl onder de naam Seigo ryu. Zoals veel jujutsu ryuha ondervond de Seigo ryu veel invloed van de muto waza uit de Yagyufamilie, maar werd het curriculum ook uitgebreid met gewapende gevechtskunsten. Het Seigo ryu battojutsu (of iai-jutsu, de voorloper van het iaido), dat eind zeventiende eeuw ontstond, werd in de achttiende eeuw officieel overgenomen door de Yagyufamilie. De solo-technieken met het echte zwaard sloten uitstekend aan bij de kenjutsutraining met de fukuro shinai.

Shinkage ryu iaido

Kashima Kiyotaka sensei kreeg in 1936 van de veertiende grootmeester van de Yagyufamilie, Yagyu Gencho, zijn mokuroku en de toestemming om onder meer de batto- en kenjutsutechnieken buiten de Yagyufamilie te onderwijzen. In 1955 zijn de verschillende benamingen die voor zijn stijl in omloop waren definitief samengevat onder de eenvoudige noemer ‘Shinkage ryu iaido.’ Er zijn in totaal 35 iaidotechnieken overgeleverd, maar er is geen vaste volgorde, zoals bijvoorbeeld in de Muso Jikiden Eishin ryu. De belangrijkste leerling van Kashima sensei, die overleed in 1978, is Akita Moriji sensei (8e dan hanshi). Akita sensei heeft op zijn beurt Matsuoka Yoshitaka sensei (8e dan kyoshi) opgeleid, de leraar van de de Nederlandse Stichting Shinkage ryu.